Het wonderlijke herstel van BPPD

geplaatst in: blog | 0

Marjolein van Oeffel | Het belang van een adequate aanpak bij BPPD

‘Ik sta op uit mijn bed en de hele wereld begint te draaien. Ik val terug in mijn bed en het voelt alsof ik zojuist uit een kermis attractie ben gestapt’

Zomaar een zin die wij in de dagelijkse praktijk vaak horen.

Een ervaring die de wereld van de patiënt letterlijk en figuurlijk op zijn kop zet.
Het is beangstigend, alledaagse bewegingen zijn haast niet mogelijk, waardoor men wordt belemmerd in werk- sport of sociale activiteiten.

Het gevoel van draaiduizeligheid en/of het gevoel dat de omgeving draait kan veroorzaakt worden door BPPD.  

BPPD is een vorm van draaiduizeligheid die ontstaat bij een plotselinge verandering van de stand van het hoofd. Zoals voorover bukken, omhoog kijken en omdraaien.

De kans op het krijgen van BPPD is wanneer je ouder bent dan 60 jaar, 7x hoger dan in vergelijking met de leeftijdsgroep daaronder.

Waar jongere mensen vaak een typisch verhaal vertellen waarin de positie-afhankelijke provocatie gemakkelijk te ontdekken is, is dit bij de oudere mens vaak minder duidelijk. Zij spreken vaak van een continue onbalans of lichthoofdig zijn.

Klachten die al gauw ‘normaal’ worden bevonden gezien de leeftijd. Weggewuifd met ‘het gaat wel weer over’, of ‘je moet ermee leren leven’. Dit leidt tot een verminderde kwaliteit van leven en misschien wel  belangrijker: er is sprake van een verhoogd valrisico!

Eén van mijn eerste patiënten met BPPD herinner ik me nog goed. Een dame van 84 jaar kwam bij me in behandeling. Ze liep sinds een half jaar met een rollator ten gevolge van duizeligheid en onbalans.

Eigenlijk accepteerde mevrouw haar klachten wel. Zoals ze zelf zei, ‘oud worden is wat iedereen wil, maar oud zijn is af en toe ook gewoon niet leuk’. 

De huisarts stuurde mevrouw naar mij toe om te zien of ik tóch iets kon doen voor mevrouw en dan vooral om het evenwicht wat op te trainen.

Een succesverhaal werd het. Na een uitgebreid vraaggesprek en onderzoek kon ik de diagnose BPPD stellen. Na één behandeling met de Epley manoeuvre kwam mevrouw zonder rollator weer binnen wandelen. Mevrouw en haar omgeving spraken over een wonder, of ik kon toveren?  

Gelukkig wordt duizeligheid steeds meer serieus genomen en zijn er ook steeds meer mogelijkheden voor behandeling. Kennis en kunde met een snufje magie.

meer lezen: