Bij een neuritis vestibularis werkt plotseling een van de evenwichtsorganen niet meer. Hoe dat komt is onbekend. Het lijkt te maken te hebben met infecties, bijvoorbeeld van de luchtwegen.
Hevige klachten verdwijnen meestal binnen een week, maar soms blijven er langere tijd milde klachten.
Neuritis vestibularis komt vooral voor bij mensen tussen 20 en 60 jaar.

Wat zijn de verschijnselen bij neuritis vestibularis?

  • U bent een paar dagen lang voortdurend heftig draaiduizelig.
  • U bent misselijk en moet overgeven.
  • U kunt niet veel anders dan met gesloten ogen in bed liggen.
  • Bewegen maakt de draaiduizeligheid erger.
    De klachten verdwijnen geleidelijk in enkele dagen tot weken. Daarna kunt u af en toe nog duizelig zijn. Sommige mensen houden langdurig problemen met het evenwicht.

Hoe ontstaat een neuritis vestibularis?

De oorzaak is onbekend. Het kan samenhangen met een infectie, bijvoorbeeld van de luchtwegen (zoals een verkoudheid of griep).

Adviezen bij duizeligheid door neuritis vestibularis

Bij neuritis vestibularis is bedrust vaak het enige advies. Zodra de duizeligheid wat minder wordt, kunt u proberen uw dagelijkse bezigheden weer op te pakken.
Fysiotherapie wordt vaak toegepast in de periode na de heftige draaiduizeligheidsklachten. Men kan problemen ervaren met het evenwicht tijdens bewegen, moeite hebben met focussen en het inschatten van diepte.

Medicijnen bij neuritis vestibularis

Er zijn geen medicijnen die helpen tegen de duizeligheidsklachten. Zeker de eerste week, moet men even door de zure appel heen.
Bij misselijkheid en braken helpen tabletten zoals metoclopramide of domperidon . Metoclopramide is er ook als zetpil. Uw huisarts kan dit voorschrijven.

Bron: thuisarts.nl