U bent verwezen of u heeft zich aangemeld bij de fysiotherapeut met duizeligheidsklachten? Wat nu?

Wat kan een fysiotherapeut betekenen voor uw klachten en wat doet een fysiotherapeut behandelend aan deze klachten?

Het eerste consult

Bij het eerste consult wordt een uitgebreid vraaggesprek gehouden over het hoe, wat en waarom van de duizeligheidsklachten. De fysiotherapeut probeert op deze manier een beeld te vormen over de aanleiding en het plaatsen van de klachten. Duizeligheidsklachten zijn lastig te categoriseren omdat het fenomeen ‘duizelig zijn’ nog niets zegt over het onderliggende probleem.

Na het vraaggesprek heeft de fysiotherapeut een testbatterij ter beschikking om mede door het verhaal van de patiënt tot een passende werkdiagnose te komen. De testen zijn gericht op de oogmotoriek, de balans en het prikkelen of provoceren van de  evenwichtsorganen.

Het is goed voor de patiënt om te weten dat het onderzoek deels bestaat uit provocatie, dus het proberen op te wekken van duizeligheidsklachten. Hierdoor kunnen duizeligheidsklachten verergeren op de dag van het fysiotherapeutisch onderzoek en kan men misselijkheid ervaren. Om deze reden is het verstandig om u te laten brengen en halen voor het onderzoek. ‘Better safe than sorry’.

Behandelplan

Na het onderzoek bespreekt de therapeut de bevindingen met de patiënt en wordt een behandelplan opgesteld. Afhankelijk van de oorzaak van het probleem wordt een verwachting van de behandelduur uitgesproken.