Hyperventilatie

Als u hyperventileert ademt u dieper of sneller dan gewoonlijk. Daardoor ademt u te veel koolzuur uit en daalt het koolzuurgehalte in het bloed. De inname van zuurstof is groter dan de lichamelijke behoefte, wat kan leiden tot duizeligheid. Daarom wordt hyperventilatie ook wel een dysfunctionele ademhaling genoemd. Ook kunnen allerlei nevenverschijnselen optreden zoals tintelingen in de vingers en rond de mond, druk op de borst, transpireren, onrust en angst.

Hyperventilatie kan aanvalsgewijs optreden met zeer sterke reacties waarin u extreem hijgt of naar adem snakt. Dit wordt als zeer benauwd ervaren. Het kan ook in meer chronische vorm optreden waarbij u bijna continue hyperventileert. Deze vorm is vaak moeilijker herkenbaar. Ook komen allerlei tussenvormen voor.

Onderzoek

Om een goede diagnose te stellen is vooral de aard van de klachten belangrijk. Daarnaast is enig onderzoek nodig. Door de specialist kan een evenwichtsonderzoek (ENG) of een ventilatietest aangevraagd worden. Om aan te tonen of er mogelijk sprake kan zijn van hyperventilatie wordt gebruik gemaakt van de Nijmeegse hyperventilatie vragenlijst, of een hyperventilatie provocatie test.

Oorzaak

Hyperventilatie kan verschillende oorzaken hebben. In feite is hyperventilatie een afweerreactie. Het is dan ook een teken dat er iets aan de hand is. Het kan zijn dat u bloot staat aan spanningen of aan sterke emoties, zoals angst of boosheid die tot duizeligheid leiden. Het kan ook zijn dat de spanning zich langzaam heeft opgebouwd en voor de persoon normaal is geworden. Waardoor diegene zelf niet het idee heeft dat spanning een invloed heeft. Hyperventilatie is dan een symptoom van een te hoge spanning. Het lichaam reageert met de ademhaling ook op mentale spanning. Als je bijvoorbeeld in je gedachten veel aan het doen bent, zal je ademhaling hier op reageren en sneller of dieper worden terwijl je lichaam nog in rust is. Als (onbewuste) reactie kan hyperventilatie optreden.

Behandeling

De behandeling van de duizeligheid ten gevolge van hyperventilatie is in eerste instantie gericht op de behandeling van de hyperventilatieproblematiek zelf. Daarom is uitleg aangaande de aard en oorsprong van de beangstigende klachten, waartoe ook duizeligheid behoort, van belang. Tevens kunnen ademhaling- en ontspanningsoefeningen de klachten sterk doen verminderen. Bij het vermoeden van hyperventilatie roepen wij de hulp in van onze collega’s gespecialiseerd in ademhaling, ontspanning en psychosomatiek.

Bron: ziekenhuisamstelland.nl